1Este necesară programare pentru realizarea unei radiografii?
Nu este necesara programarea. Vă așteptăm oricând în timpul programului:
Deschis
AstăziDESCHIS10:00-20:00
 luni10:00-20:00
 marți08:00-18:00
 miercuri10:00-20:00
 joi08:00-18:00
 vineri10:00-20:00
 sâmbătăÎNCHIS
 duminicăÎNCHIS
2Când pot veni pentru rezultat?
Rezultatele se eliberează pe loc, 30 minute pentru tomografii si 10 – 15 min pentru radiografiile panoramice sau teleradiografii. Dacă se doreşte printarea pe film a CBCT-ului, aceasta se eliberează a doua zi.
3Am nevoie de o pregătire specială înaintea efectuării unei CT sau a unei radiografii?
Nu aveți nevoie sa va pregătiți în niciun fel pentru o scanare CT.
Atunci când sosiți, vi se va cere să scoateți bijuteriile de pe cap și gât astfel încât să nu interfereze cu aparatul.
Odata ce vă aflați în camera de examinare, tot ce trebuie să faceți este să vă asezați confortabil, conform indicațiilor operatorului, în aparatul CT.
. Capul va sta într-o poziție confortabilă, pe un suport căptușit, iar în jurul acestuia se va roti o cupolă.
Durează între 20 si 90 de secunde.
Trebuie să știți că nu veți simți durere, întrucât nu se fac injecții sau alte proceduri invazive.
4Pot să fac radiografii dacă sunt însărcinată sau alăptez?
Radiografiile dentare digitale și tomografiile dentare nu afectează embrionul, procesul de organogeneză sau nașterea, radiațiile emise de aparate roentgen dentare sunt extrem de mici, țintite înspre dinți, iar reflexia lor înspre zonele considerate de risc (abdomen, ovare, sâni) sunt protejate printr-un șorț special conceput din plumb.
Deși nu au efect, radiațiile fiind extrem de mici, este recomandat ca femeia gravidă să evite pe cât posibil, realizarea radiografiilor.
5De ce radiologul părăsește camera în timpul expunerii?
În momentul efectuării radiografiei, există o cantitate mică de raze “iîmpraștiata” în mediul înconjurator.
Această mică cantitate adunandu-se de-a lungul timpului poate avea efecte nocive, din această cauză radiologul se protejează în spatele unei uși de plumb.
6Daca fac o radiografie panoramică primesc o doză mai mare de radiații?
Radiografiile panoramice cuprind o imagine a tuturor dinților și a elementelor anatomice înconjuratoare, ceea ce dă impresia falsă ca doza de radiație primită este mai mare ca în cazul radiografiilor mici (retroalveolare).
În practică, radiografiile panoramice digitale folosesc ecrane intensificatoare cu cristale (asemenea unui amplificator de boxe) ceea ce reduce doza de radiație necesară până la 80%, în așa fel, doza necesară este echivalentul efectuării a 2-3 radiografii retroalveolare.
7Ce doză de radiație primesc la o radiografie?
Cantitatea de radiație primită este masurată în unități “rem” sau “sievert”.
În mod uzual corpul nostru este expus zilnic la radiații din diferite surse naturale (radiatii atmosferice, cosmice, interne si terestre) sau artificiale (cuptor cu microunde, televizor, monitor, telefoane mobile etc.).
Mai jos puteți vizualiza un tabel comparativ cu diferite tipuri de procedee radiologice și dozele primite în mod natural zi de zi: Majoritatea procedurilor medicale sau dentare implica riscuri, precum si beneficii asociate acestora, iar tomografia dentara nu face exceptie.
Marele beneficiu real este acela ca procedura chirurgicala de inserare a implantului poate fi planificata in detaliu pe calculator, inainte de a avea loc interventia chirurgicala propriu-zisa. Acest lucru ii este de ajutor atat medicului dentist, cat si pacientului, scurtand durata timpului de interventie si evitand aparitia complicatiilor, precum distrugerea structurilor sensibile, cum ar fi nervii.
Doza efectiva de iradiere provenita de la o tomografie dentara nu ar trebui sa fie mai mare de 0.5 mSv / arcada si, de fapt, este mai mica de 0.3 mSv / arcada in cazul celor mai moderne echipamente.
S-a discutat mult despre doza de iradiere transmisa de anumite proceduri medicale. Aceasta depinde de la pacient la pacient (in functie de varsta si sex).
Pentru a avea o perspectiva mai larga, orice persoana primeste anual o iradiere naturala de la sol in jur de 2.2 mSv, astfel iradierea provenita de la un computer tomograf este echivalenta cu mai putin de 3 luni de iradiere naturala de la sol.
Cu alte cuvinte, doza de iradiere primita de la o singura investigatie de computer tomograf, va fi primita oricum in urmatoarele luni, din mediul natural.

Doze efective absorbite prin diverse proceduri radiologice

8Este tomografia sau radiografia o procedură dureroasă?
Nu, procesul CBCT este în totalitate nedureros.
9Serviciile de imagistică sunt accesibile persoanelor cu dizabilități?
Tomograful 3D Kavo Op 3D PRO este accesibil persoanelor cu dizabilitati.
10Care este diferența dintre computerul tomograf și radiologia convențională?
Radiologia dentară de rutina este bi-dimensionala, prezinta doar localizarea dinților dumneavoastră și înălțimea osului.
Aceste raze X sunt adesea distorsionate si nu pot descrie grosimea osului arcadei.
Tomografia dentară, pe de altă parte, nu este distorsionată.
Ilustreazp osul așa cum este în realitate și oferă imagini tri-dimensionale și transversale ale arcadei.
Imaginile la dimensiune reală, permit medicului dentist să masoare cu acuratețe cantitatea de os disponibilă implantului.
11De este necesară o investigație radiologică atât de specială?
Tomografia dentară îl ajută pe medicul dentist, să evalueze tridimensional dinţii, structura osoasă şi structurile anatomice din jurul dinţilor, pentru a avea un diagnostic precis şi pentru a calcula în detaliu, realizarea planului terapeutic.
12Radiografiile sau computerul tomograf sunt recomandate și copiilor?
Este indicat pentru copii ca începând de la varsta de 1 an sa fie examinați periodic de un medic stomatolog specialist în pedodonție, iar efectuarea de analize radiologice să se facă numai la recomandarea acestuia.
 

Dozele de radiatii la care suntem expusi zilnic

 

Doza de radiații

Este nevoie de 19.146 radiografii realizate într-un an pentru a acumula doza de 100.000 µSv/an, de 100 de ori mai puțin decat doza considerată periculoasă.